Kaip gimė lietuviškoji “SOLIDWORKS EDU” versija

Po dizaino kūrėjo Rapolo Gražio triumfo pasauliniame SOLIDWORKS forume šį vasarį atėjo dar vienas jo pripažinimo etapas – mokykloms ir studentams skirtas programinės įrangos paketas “SOLIDWORKS® Education Edition 2019-2020” papuoštas jo sukurtos gitaros modelio fotorealistine vizualizacija.

Kaip ir ankstesniosios “SOLIDWORKS EDU” versijos, šis paketas mokiniams ir studentams suteikia įrankius realizuoti savo kūrybiškumą ir pasikloti pagrindus tolimesnei karjerai. Ši programinė įranga atitinka trimačio modeliavimo instumentus, kuriuos visame pasaulyje naudoja daugybė inžinierių ir dizainerių.

Programų paketas turi 13 produktų, kurie studentams leidžia savo idėjas konceptualizuoti, kurti, vertinti, virtualiai valdyti bendraujant su kitais projekto dalyviais ir galiausiai paversti realiais kūriniais. Per metus “SOLIDWORKS EDU” programinės įrangos paketų išplatinama keli milijonai.

Į gyvenimą paleisdama naują programinės įrangos paketą, „SOLIDWORKS Corporation“ paskelbė didelį straipsnį apie Rapolą Gražį. Supažindiname su fragmentais, kuriuose kalbama apie 3D modeliavimą ir su tuo susijusius dalykus.

„SOLIDWORKS buvo pagrindinė mano studijų Vilniaus dailės akademijoje dalis,“ – sako Rapolas. Dabar jis šią programinę įrangą laiko savo partneriu 3D pasaulyje. Su SOLIDWORKS studijuodamas jis sukūrė savo pirmąją gitarą, naudoja jį ir šiandien.

„Mėgstu eskizus kurti popieriuje, o tada visą pervesti į skaitmeninį pasaulį. Su SOLIDWORKS gali nufotografuoti savo piešinį, perkelti į programą, tą vaizdą vektorizuoti ir sukurti 3D formą,“ – sako Rapolas.

Kai 2016 metais Rapolas Gražys pasauliniame SOLIDWORKS vartotojų forume Dalase, JAV, pristatė savo pirmąją “Lava Drops” gitarą, šios korporacijos vadovas Gian Paolo Bassi pristatė “SOLIDWORKS xDesign” modeliavimo įrankį. Tai naršyklės pagrindu veikiantis trimačio modeliavimo įrankis, kuris yra inkorporuotas į 3DEXPERIENCE platformą, veikiančią debesijos aplinkoje ir leidžiančią bendradarbiauti visiems projekto dalyviams.

Nuo to laiko xDesign ištobulėjo ir nuo šiemet pradėtas pardavinėti kaip komercinis produktas. Augo ir Rapolo Gražio “Lava Drops”, ir kai 2018 m. jam buvo pasiūlyta savo kūryboje naudoti xDesign, jis ir jo nedidelė komanda to entuziastingai ėmėsi. Rapolas ir jo komandos nariai vienu metu naudojo xDesign ir SOLIDWORKS, įkeldami gitaros 3D modelį į debesį ir tobulindami jo dizainą.

“Dirbome taip – aš įkelių modelį, inžinierius jį pasiima ir padaro reikiamus pakeitimus pagal matematikos ir fizikos parametrus. Tada modelį nusiunčiame į gamybos dirbtuves, kur taip pat padaromi tam tikri pakeitimai. Visą laiką mes per debesį kalbamės, vieni kitiems nurodome, ar pakeitimai tinkami, ar ne. xDesign yra labai geras daiktas komunikacijai,” – sako Rapolas.

Visos tos pastangos leido sukurti gitarą “Lava Drop X xDesign Edition”, kuri su dideliu pasisekimu buvo pristatyta per pasaulinį SOLIDWORKS renginį šį vasarį Dalase. Futuristinio dizaino gitaros korpusui panaudotas lietuviškas klevas ir afrikietiška ritininės tiamos mediena, grifui – juodmedis, o korpuso apvadas iš aliuminio, kaip yra būdinga “Lava Drops” gitaroms. Korpusas nudažytas mėlyna „Dassault Systèmes“ spalva ir papuoštas šio koncerno 3DEXPERIENCE platformos logotipu “kompasu”.

Pristatydamas savo kūrinį per pagrindinę sesiją Dalaso scenoje, Rapolas Gražys daugiau kaip 6 tūkstančių auditorijai sakė: “Mums xDesign pasitarnavo kaip multifunkcinis įrankis. Nuo idėjos iki modelio simuliacijos, nuo modelio iki galutinio produkto. Sakyčiau, kad gamtos grožio įkvėptas natūralus dizainas susitiko su šiuolaikine ateities technologija. Su “Lava Drops” garsu ir forma ir padedant xDesign, mes kuriame emocijas”.

Visą straipsnį galima perskaityti čia –

https://www.solidworks.com/sites/default/files/2019-05/SWEDU-LavaDrops-Article.pdf

„SOLIDWORKS Corporation“ yra viena pasaulyje pirmaujančių trimačio modeliavimo ir su tuo susijusių skaitmeninių procesų programinės įrangos gamintoja.