Moksleivių technologinio ugdymo projektas „SOLIDWORKS EDU“ pradėtas įgyvendinti

Surengus pirmąjį seminarą mokytojams, didžiausias pastarojo meto moksleivių technologinio ugdymo projektas „SOLIDWORKS EDU“ pradėtas įgyvendinti. Lietuvos mokyklų mokytojai ir moksleiviai edukaciniais tikslais pradeda nemokamai naudotis „SOLIDWORKS“ trimačio projektavimo, virtualios simuliacijos ir vizualizavimo programine įranga.

Vilniaus Gedimino technikos universitete vykusiame seminare dalyvavo 85 mokytojai iš kuo įvairiausių miestų ir miestelių, įskaitant tokius tolimus kaip Mažeikiai ar Klaipėda. Seminaro dalyviai teigiamai įvertino galimybes, kurias jų mokykloms suteikia šis nacionalinis projektas.

„Aš esu tos nuomonės, kad „SOLIDWORKS EDU“ turi būti integruota į pamokas – tiek technologijų, tiek informacinių technologijų. Tikrai galėtų atsirasti tokios pamokos“, – sako Daiva Alaburdienė, IT mokytoja iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijos (Kaunas).

„Matau, daug darbo reikės įdėti, norint išmokt pačiam pirmiausia, o paskui diegti mokyklose. Manau, kad mes pasiryžę tai daryti, nes ir mūsų valdžia tam nusiteikusi, pripirkusi įvairiausios įrangos, kad galėtume dirbti su projektavimu, su modeliavimu, ir spausdintuvai jau yra nupirkti, ir kompiuteriai galingesni. Tad tereikia iniciatyvių mokytojų, kurie tuo užsiimtų, tai mes tam ir pasiryžę“, – sako Tomas Jakubickis, matematikos ir IT mokytojas iš Riešės gimnazijos.

Pusketvirto tūkstančio „SOLIDWORKS EDU Edition 2018-2019 Multi-Site Network“ („SOLIDWORKS EDU“) programinės įrangos paketų pernai Lietuvos švietimo sistemai padovanojo UAB „IN RE“, „Dassault Systemes SOLIDWORKS Corporation“ įgaliotas techninio palaikymo ir mokymo centras Lietuvoje, ir kartu su Lietuvos inžinerinės pramonės asociacija LINPRA bei Švietimo ir mokslo ministerija koordinuoja jų įveiklinimą. Projekto partneriai taip pat yra VšĮ „Robotikos mokykla“ ir VGTU „Ateities inžinerijos“ nuotolinio ugdymo platforma.

Tolimesni mokymų seminarai nuotoliniu būdu bus surengti vasarį. Tačiau mokytojui ar moksleiviui aktyvavus nemokamą licenciją ir įsiregistravus „SOLIDWORKS“ tinklalapyje bei gavus prieigą prie „MySOLIDWORKS” resursų, patiems galima peržiūrėti šimtus pamokų, kaip naudotis programine įranga.

Pasaulinės bendruomenės dalis

Pasaulyje yra apie 5 mln. 600 tūkst. „SOLIDWORKS“ vartotojų, šią programinę įrangą naudoja 275 tūkst. kompanijų, 33 tūkst. mokymo įstaigų, yra 275 tūkst. sertifikuotų vartotojų, kurie yra išlaikę jų kvalifikaciją patvirtinančius egzaminus.

Lietuvoje „SOLIDWORKS“ programinę įrangą naudoja daugiau kaip 450 įmonių, jos turi per 1200 kuo įvairiausių „SOLIDWORKS“ produktų komercinių licencijų, yra per 150 sertifikuotų vartotojų.

Mokymo tikslais „SOLIDWORKS“ programomis be apribojimų gali naudotis aukštosios mokyklos, studentai ir moksleiviai. Pasinaudodama šiomis galimybėmis, kiek anksčiau „SOLIDWOKRS“ Lietuvoje populiarino „Robotikos mokykla“.

„Mano patirtis su „SOLIDWORKS“ prasidėjo nuo „Robotikos mokyklos“, kai prieš kelerius metus pamačiau, kaip vaikai dirba su šia programa. Supratau – „o, tai yra geras dalykas ir pakankamai paprastai įsisavinamas dalykas“. 2014 m. vyko mokymai mokytojams, eilė savaičių mokymų „Robotikos mokykloje“. Man tai patiko, pats praėjau mokymus, pats galėjau ką nors sukurti ir galėjau tą žinią parnešti į savo mokyklą,“ – seminaro dalyviams sakė Marius Narvilas, Vilniaus jėzuitų gimnazijos technologijų mokytojas, technologijų vadovėlių serijos bendraautorius.

Anot jo, „SOLIDWORKS“ yra gyvenimas, kadangi tai yra reali programa, kadangi tai yra programa, su kuria tu gali susidurti mokykloje, gali susidurti universitete, tai yra programa, su kuria tu gali susidurti vėliau gyvenime, ji gali būti tavo karjeros dalis.“

P. Briedis pažymėjo, kad inicijuodama šį nacionalinį projektą, „IN RE“ padarė tai, ko nesugeba padaryti kitos šalys.

Su šia iniciatyva savo veiklos planus nori sieti ir dr. Henrikas Mykolaitis, VGTU „Ateities inžinerijos“ nuotolinio ugdymo platformos koordinatorius. Seminaro dalyviams jis papasakojo apie dabartines galimybes, kurias mokykloms suteikia „Ateities inžinerijos“ platforma, ir pasidalijo mintimis apie pridėtinės vertės kūrimo Lietuvos pramonėje problemas ir inovacijų būtinybę.

Remdamasis Lietuvos krepšinio laimėjimus lemiančia organizacine struktūra, dr. H. Mykolaitis apibendrino: „Kad pastatytume aukštą piramidę, tai tos piramidės pagrindas turi būti kuo didesnis, visos Lietuvos dydžio“.  Taip turi būti ir su inžinerija.

„SOLIDWORKS EDU“ programa potencialiai gali apimti visą Lietuvą. „3500 tinklinių licencijų Lietuvai yra faktiškai neribotas skaičius – tiek galima prijungti kompiuterių klasių mokyklose. Ir visiškai neribojama individuali prieiga mokytojams ir moksleiviams patiems prisijungti iš namų ar mokyklos kompiuterio, iš bet kur tuo pačiu metu,“ – sako UAB „IN RE“ plėtros direktorius Andrejus Jermolajevas.

„SOLIDWORKS Corporation“ yra viena pasaulyje pirmaujančių trimačio modeliavimo ir su tuo susijusių skaitmeninių procesų programinės įrangos gamintoja. „SOLIDWORKS“ programos veikia „Microsoft Windows“ aplinkoje.

„SOLIDWORKS Corporation“ įkurta 1993 m. JAV, nuo 1997 m. ją valdo Prancūzijos koncernas „Dassault Systèmes“. Nuo 1981 m. veikiantis „Dassault Systèmes“ per daugelį įsigijimų yra tapęs vienu pagrindinių 3D modeliavimo, 3D simuliacijų ir produkto gyvavimo ciklo (PLM) programinės įrangos tiekėjų pasaulyje.

Fotografijų autorius – Aleksas Jaunius (VGTU).