Sukūręs miesto 3D modelį, Panevėžys sėkmingai išnaudoja jo galimybes

Turėdama unikalų Lietuvoje miesto 3D modelį, Panevėžio miesto savivaldybė sėkmingai išnaudoja jo teikiamas galimybes.

Šią savaitę savivaldybė pranešė apie naują interneto svetainę www.projektai.panevezys.lt, kur skelbiama  išsami informacija apie daugiau kaip penkiasdešimt 2014-2020 m. ES investicijų laikotarpiu vykdomų projektų, atliktų ir pradėtų didžiųjų infrastruktūros plėtros darbų ir iniciatyvų.

Pristatant projektus, pateikiama daug vizualios medžiagos, kuriose būsimų projektų simuliacijos susiejamos su realybės informacija, paimta iš miesto 3D modelio. Šiais laikais tai jau nestebintų, jei kalbėtume tik apie statiškus vaizdus, tačiau realybės informacija (esami pastatai) su simuliacijomis (modeliais) susiejami ir video siužetuose, kuriuose įdiegta 360° apžvalgos galimybe.

Vieną tokių siužetų „Panevėžio miesto Ateities vizijos 360 video pristatymas” sukūrė “Baltic Architects Group”.  Rekomenduojama žiūrėti su virtualios realybės akiniais ir ausinėmis.

https://youtu.be/P8tqcuVnH-Q

Panevėžio skaitmeninį 3D modelį 2017 m. rudenį sukūrė UAB “IN RE” su partnere UAB „IT logika“.

Naudodama miesto 3D modelį,  2018 m. pradžioje savivaldybė surengė Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) pastato Panevėžyje architektūrinį konkursą, kurio sąlygos numatė 3D modelių pateikimą. Konkurse varžėsi 19 darbų, komisijos nariai buvo patenkinti naujomis galimybėmis, kai modeliai įkeliami į 3D miesto kontekstą.

Panevėžio 3D modelis apima miesto centro erdvę, jos plotas – 11 kv. km. Dronais padaryta daugiau kaip 45 tūkst. nuotraukų iš kurių pilnai automatiniu būdu „Bentley Systems“ realybės kūrimo programa „ContextCapture“ per 3,5 mėnesio sugeneruotas 3D modelis. Jo detalumo lygis siekia 5-7,5 cm., tačiau kai kurių istoriškai reikšmingų objektų – net iki 3 cm.